סלניקסור (Selenixor) – כשארגז התרופות והטיפולים מתרוקן

לפעמים במעלה הדרך ובמסע הארוך עם מחלת המיאלומה מגיעים לרגע שבו התרופות מפסיקות להשפיע אך המחלה ממשיכה להתקדם. זוהי סמטה מלחיצה ומפחידה. כשאובחנתי במחלה לפני 20 שנה היו מעט מאד תרופות וכך מהר מאד היו מטופלים מגיעים למצב הזה. היום המצב הרבה יותר טוב, תרופות חדשות מתווספות בקצב מהיר ומאפשרות הארכת תוחלת החיים. אבל גם היום, בעידן התרופות והחידושים הבלתי נגמרים, ניתן לרגע להיקלע לפינה החשוכה הזו.

כאן מצטרפת לעזרתנו התרופה החדשה סלניקסור. סלניקסור, עפ”י ההגדרה היבשה, היא התרופה הראשונה והיחידה עם מנגנון המעכב יצוא של חלבונים מדכאי גידול מגרעין התא. את התרופה פיתחה חברת קאריופארם שלה שורשים בישראל. המדענית הראשית האחראית על פיתוח הטכנולוגיה והתרופה היא ד”ר שרון שחם.

ביולי 2019 אישר מנהל התרופות האמריקאי את השימוש בסלניקסור לחולי מיאלומה נפוצה שמחלתם נשנתה או פיתחה עמידות לפחות ל- 4 קווי טיפול קודמים ושמחלתם עמידה לפחות לשני מעכבי פרוטאזום (וולקייד, קיפרוליס), לשתי תרופות ממשפחת האימידים (רוולימיד, פומלידומיד) ולנוגדן חד שבטי נגד החלבון CD38 (דארטומומאב). 

האישור לתרופה מתבסס על תוצאות מחקר שלב 2b, ששמו STORM , שהתקיים ב- 60 מרכזים רפואיים שונים בארה”ב ובאירופה בין השנים 2015-2018.  בניסוי השתתפו 123 נבדקים. המשתתפים במחקר טופלו בסלניקסור 80 מ”ג ודקסאמטאזון 20 מ”ג פעמיים בשבוע. 26% מהמשתתפים השיגו תגובה חלקית או טובה מזה, 39% השיגו תגובה כלשהי לטיפול. משך התגובה החציוני עד לחזרת המחלה היה מספר חודשים.

תופעות הלוואי של התרופה היו לא מבוטלות. בעיקר עייפות, בחילות וספירות דם נמוכות. עיקר הבעיה היא טסיות דם נמוכות. חשוב להזכיר שמדובר בחולים עם מחלה מתקדמת שפיתחה עמידות לטיפולים אחרים, כאשר הגוף ומח העצם (ספירות הדם) מותשים מהמחלה ומהטיפול התרופתי.

כאן בא לעזרתנו מחקר נוסף שהתבסס על קבוצה קטנה של 28 חולים מתוך כלל המשתתפים במחקר STORM. קבוצת החולים שנבדקה ונחקרה לאחר מעשה (post hoc) באה ממרכז הסרטן “טיש”, מבית החולים מאונט סיני בניו יורק. המחקר הראה שבאמצעות טיפול תומך אופטימלי, שכלל תרופות לתופעות הלוואי, עירוי נוזלים ומלחים ושינוי או הפחתה במינון של תרופת הסלניקסור, הושגו:
– הארכת משך החשיפה לתרופה.
– הורדת הסיכוי להפסקת הטיפול.
– החשוב מכל – הכפלת כמות החולים שהגיבו לטיפול (53% לעומת 26%).
– הארכת משך התקופה עד לחזרת המחלה ולהישרדות הכללית.

גם כאן הוכח שטיפול תומך נכון  עושה את ההבדל. 

מחקר נוסף שבדק את הסלניקסור הוא מחקר BOSTON שהשווה בין שתי קבוצות חולים שטופלו ב- 1-3 קווי טיפול קודמים. קבוצה אחת קיבלה וולקייד  ודקסאמטאזון וקבוצת הניסוי קיבלה סלניקסור, וולקייד ודקסאמטאזון. תוצאות המחקר הראו יתרון מובהק לקבוצת החולים שקיבלה את הסלניקסור .

על פי תוצאות המחקר אישר ה- FDA  את הטיפול במשלב.

גם במחקר הזה, כמו בקודם, הוכח ששימוש במינון מופחת של סלניקסור מאפשר לחולים להתמודד טוב יותר עם תופעות הלוואי  של התרופה.


לקריאה והעמקה נוספת ראו את המאמרים הבאים:

Oral Selinexor–Dexamethasone for Triple-Class Refractory Multiple Myeloma
שהתפרסם ב- NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE.

Optimal Supportive Care With Selinexor Improves Outcomes in Patients With Relapsed/Refractory Multiple Myeloma
שהתפרסם באתר ScienceDirect.

Once-per-week selinexor, bortezomib, and dexamethasone versus twice-per-week bortezomib and dexamethasone in patients with multiple myeloma (BOSTON)
שהתפרסם בעיתון THE LANCET.

במידה ויש לכם שאלות הקשורות לכתבה זו, מוזמנים לשלוח אותן אל: info@amen.org.il, ואנו נשיב.


כתב: אריה מרלינג, מתמודד ותיק עם מחלת המיאלומה.
מאמין בשמירה על אורח חיים נכון, עורך מדור סקירת עיתונות.


הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.

אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ”ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.

בודק...