התרופות שמגייסות את מערכת החיסון נגד המיאלומה

במאמר זה תמצאו סקירה של התרופות החדשות למיאלומה, שכבר אושרו או שנמצאות במחקר, אשר מגייסות את מערכת החיסון הטבעית של גופנו למלחמה בתאי המיאלומה. תמצאו הסבר על התרופות החדשניות CART ,BITE ו- ADC, ועל האופן שבו פועלות. כן תמצאו הסבר למושגים שוודאי שמעתם בהקשר זה בהם: BCMA ותאי T.

הטיפול במיאלומה מתפתח בצורה חסרת תקדים בשנים האחרונות, כאשר מטרת העל היא להצליח להתאים את תוכנית הטיפול באופן אישי לכל מטופל. כיוון מעניין ומבטיח בטיפול במיאלומה הוא הטיפולים המשתמשים במערכת החיסון של המטופל על מנת להרוג את התאים הסרטניים. מדובר במנגנון חדש לטיפול במיאלומה, שהוכח כנותן תגובות עמוקות וממושכות במטופלים שכבר עמידים למרבית הטיפולים המקובלים.

מדובר בתרופה “אידיאלית” שמצליחה לזהות את תאי המיאלומה ולהשמיד רק אותם בלי לפגוע בתאים בריאים. זאת בניגוד לכימותרפיה רגילה שהורגת באופן כללי תאים שמתחלקים מהר וכך הורגת את תאי הסרטן אבל גם תאים אחרים בגוף שמתחלקים מהר.

איך עובדת התרופה?

המנגנון הזה משתמש בתאים של מערכת החיסון שתפקידם, באופן טבעי, להרוג תאים סרטניים.  תאים אלו נקראים תאי T והם מזהים את התאים הסרטניים על פי קולטנים (אנטנות) שנמצאות על גבי התא הסרטני. במצבים מסויימים תאי ה- T לא מצליחים לזהות את התאים הסרטניים ולכן לא הורגים אותם. הטיפולים החדשניים שיתוארו בהמשך “מלמדים” את תאי ה- T לזהות את תאי המיאלומה כתאים סרטניים כדי שישמידו אותם. משתמשים כאן בקולטנים מיוחדים שנמצאים על גבי תאי המיאלומה ולא נמצאים על תאים אחרים. קולטנים אלה שנקראים BCMA, משמשים כ”אנטנות” באמצעותם תאי ה- T מזהים את תאי המיאלומה ונצמדים אליהם (ממש כאילו היו ווים) וכך הורגים את תאי המיאלומה.   

יתרון בולט שיש לתרופה הזאת הוא שהיא מתחברת רק לתאים שיש עליהם את ה”אנטנה” – תאי המיאלומה, ולא פוגעת בתאים בריאים, שכאמור אין עליהם BCMA.

עוד יתרון מאוד גדול בשימוש ב- BCMA לזיהוי תאי המיאלומה הוא שה- BCMA לא נעלם לאחר השימוש בו וכך ניתן יהיה בעתיד להשתמש בעוד תרופות שמכוונות אליו.

3 קבוצות תרופות המשתמשות במערכת החיסון של המטופל

ישנן שלוש קבוצות תרופות המכוונות נגד BCMA  ומשתמשות, כל אחת בצורה אחרת, במערכת החיסון של המטופל על מנת להרוג את תאי המיאלומה:

 Antibody drug conjugate (ADC)

מדובר בנוגדן שמתחבר ל BCMA  – אותה “אנטנה” שעל תא המיאלומה ונושא עליו רעלן (cytotoxic payload). כשהנוגדן מתחבר לאנטנה, שנמצאת כאמור כמעט ורק על תאי המאילומה, הרעלן נכנס ישירות לתוכם והורג אותם.

תמונה מס 1

התרופה הראשונה שאושרה על ידי ה- FDA  שמשתייכת לקבוצה הזאת נקראת Belantamab mafodotin (נקראת גם BLENREP או בשם חיבה “בלה”). התרופה אושרה באוגוסט 2020 על ידי ה- FDA עבור מטופלים עם מיאלומה נשנית לאחר 3 קווי טיפול או יותר. מעל 30% מהמטופלים הגיבו לטיפול (זה נחשב אחוז לא מבוטל לאור העובדה שמדובר במטופלים מאוד עמידים לטיפולים). הטיפול ניתן בעירוי לווריד במשך 30 דקות כל 3 שבועות. ישנן מעט מאוד תופעות לוואי בעת מתן העירוי.
תופעת הלוואי העיקרית והמשמעותית ביותר היא פגיעה בעיניים (יובש בעיניים וטשטוש ראיה), שהיתה הפיכה רק בחלק מהמקרים. הפגיעה העינית עלולה לגרום לדחייה במתן הטיפול והיתה הסיבה השכיחה ביותר לעצירת הטיפול. ישנה חובה לבצע בדיקה על ידי רופא עיניים לפני כל מנת טיפול לוודא שאכן בטוח להמשיך לתת את התרופה.

CAR-T (ראשי תיבות chimeric antigen receptor)

זהו הטיפול השני המשתמש ב- BCMA. טכניקת ה- CAR-T  נמצאת כבר בשימוש רוטיני בממאירויות אחרות (לוקמיה, לימפומה). תרופה ראשונה למיאלומה בטכנולוגיית CAR-T אושרה לאחרונה על ידי FDA.

CAR-T הוא תא T שעבר שינוי במעבדה שהופך אותו לתא שיכול להרוג תאים סרטניים, ובמקרה של מיאלומה הוא הופך לתא שיודע לזהות תאי מיאלומה על פי האנטנות שיש אליהם.

על מנת לייצר את ה- CAR אוספים תאי T מהדם של המטופל בעזרת מכשיר שנראה כמו מכשיר דיאליזה. במעבדה מחברים אליהם “אנטנה” שמזהה את ה- BCMA אשר נמצא על פני תאי המיאלומה. כך מקבלים תאים מהונדסים שיודעים לזהות באופן ייחודי את תאי המיאלומה.

לפני שמחזירים את התאים המהונדסים לגוף, מכפילים את כמותם פעמים רבות כדי לשפר את יעילות הטיפול (כי התגובה טובה יותר ככל שיש יותר תאים). את התאים הללו מחזירים בעירוי למטופל (אחרי שמקבל טיפול לדיכוי מערכת החיסון שלו כדי שלא יזהה את התאים הללו כזרים וידחה אותם).
תאי החיסון המהונדסים משמשים כ”טיל מונחה” בדם: הם מזהים את תאי המיאלומה והורגים אותם.
שיטת ה- CAR-T היא טיפול מותאם אישית. לכל מטופל מתאימים את התאים המהונדסים באופן אישי. תהליך הייצור הוא לא קצר ולפעמים מטופלים עם מחלה מאוד פעילה אינם יכולים לחכות ללא טיפול עד החזרת התאים המהונדסים.

תמונה 2 – CAR-T


תרופה ראשונה לטיפול ב CAR-T אושרה על ידי ה- FDA במרץ 2021 עבור מטופלים לאחר 4 קווי טיפול במיאלומה. הטיפול שאושר למיאלומה נקרא ide-cel  או bb2121. במחקר שעל בסיסו הוא אושר, מעל 70% מהמטופלים הגיבו והיו מטופלים ששמרו על התגובה למשך יותר משנה (תוצאות מאוד מרשימות במיוחד לאור העובדה ששוב מדובר במטופלים מאוד עמידים לטיפולים).

הסיכונים בטיפול כוללים סערת ציטוקינים  (cytokine release syndrome) שהוא מצב של שחרור חומרים מתאי הסרטן שיכולים לגרום לחום, פריחה, שלשולים, כאבי מפרקים ושרירים. תופעות לוואי נוספות אך פחות שכיחות הן במערכת העצבים. יש לציין שעם התרחבות השימוש בטיפול ב- CAR-T ישנה הבנה טובה יותר של תופעות הלוואי והטיפול בהן.

לפרטים נוספים על התרופה שאושרה לחצו כאן.

בימים אלה מתקיימים מספר לא מבוטל של מחקרים בעולם לסוגים נוספים של CAR-T  במיאלומה שנקשרים לתא המיאלומה דרך BCMA (של חברות תרופות אחרות) וגם CAR-T שנקשרים דרך אנטנות שאינן BCMA.

Bispecific T cell engager (BiTE)

הטיפול השלישי כולל נוגדן שזרוע אחת שלו מתחברת לתאיT  (של מערכת החיסון) וזרוע שניה לתא הסרטן דרך BCMA וכך תאי ה-T  הורגים ישירות את תאי המיאלומה. טיפול זה שונה מהטיפול הראשון שהוצג למעלה בכך שבקבוצה זו מדובר בנוגדן שמצמיד תאיT  לתאי המיאלומה, ובקבוצה הראשונה מדובר ברעלן שמצמידים לתאי הפלסמה.

תמונה 3 – BITE

הטיפול הראה תגובות מאוד יפות וצפוי להיות שימושי במיוחד למטופלים שלא יכולים לחכות את הזמן לייצור ה-CAR-T, או במצבים שבהם ה- CAR-T  לא זמין טכנית לשימוש. גם בטיפול הזה יש סיכון לסערת ציטוקינים כמו ב-CAR-T  אבל השכיחות נמוכה וישנן תופעות לוואי עיניות (רגישות בעינים לאור) בדומה ל– ADC.

לפרטים נוספים על סוג טיפול זה לחצו כאן.

לסיכום,
3 קבוצות הטיפולים הללו מכוונות נגד ה- BCMA שנמצא על תאי הסרטן וצפויות להיות חלק משמעותי בטיפול המותאם אישית למטופל על פי מאפייני מחלתו, מחלות הרקע, מצבו הגופני, זמינות התרופות ופרופיל תופעות הלוואי הצפוי. הטיפולים הללו נחקרים בעולם כעת לטיפול בשלבי מחלה מוקדמים יותר, כשהצפי הוא שיעילותם תהיה אף טובה כשינתנו בקווי טיפול מוקדמים יותר.

טיפולים המכוונים נגד BCMA – איפה זה עומד בישראל?

3 קבוצות התרופות שהוצגו חדשות ולכן זמינותן בארץ ובעולם עדין מועטה. CAR-T מסוג ide-cel  ובלה (Belantamab mafodotin) צפויים בחודשים הקרובים להיות מאושרים על ידי משרד הבריאות ולהיכנס לשימוש רוטיני בבתי החולים במסגרת ביטוחים פרטיים בשלב הראשון. בלה ניתנה בחודשים האחרונים כטיפול חמלה בארץ אך בימים אלה מתן הטיפול כחלק מתוכנית חמלה צפוי להסתיים. ניתן לקבל את הבלה במסגרת מחקרים קליניים שפתוחים כרגע בבתי החולים מאיר, הדסה, תל השומר, איכילוב ובלינסון.

מחקרים של CAR-T  פתוחים לגיוס באיכילוב, תל השומר והדסה. מחקרי ה- BITE פאזה ראשונה ושניה פתוחים לגיוס ברמב”ם, כרמל, הדסה, שיבא ואיכילוב. השאיפה היא שבשנים הקרובות הטיפולים הללו יוכנסו לסל הבריאות.

הטבלה מסכמת את ההבדלים בין 3 קבוצות הטיפולים:

 ACDCAR-TBiTE
שם התרופה שקיבלה את אישור ה- FDAבלהide-celטרם אושר
תופעות לוואי בולטותיובש בעיניים וטשטוש ראיהסערת ציטוקינים ותופעות לוואי במערכת עצביםסערת ציטוקינים, פוטופוביה (רגישות בעיניים לאור)
כיצד ניתן לקבל בארץביטוח פרטי, מחקרמחקרמחקר
יתרונותקל ונוח יותר לשימוש לעומת ה- CART (לא מצריך איסוף תאים והמתנה עד הינדוס התאים)אחוזי תגובה גבוהיםקל ונוח יותר לשימוש לעומת ה- CAR-T (לא מצריך איסוף תאים והמתנה עד הינדוס התאים)


ד”ר יוליה וקסמן היא רופאה בכירה במערך ההמטולוגי במרכז דוידוף, מרכז רפואי רבין.



הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.

הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.

אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ”ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.

בודק...