מהי השתלה עצמית?
השתלת מח עצם עצמית (ובקיצור “השתלה” או “השתלה עצמית”) הינה עוד חוליה בשרשרת הטיפולים בחולי מיאלומה, שמטרתם להפחית במידת האפשר את מסת המחלה עוד יותר. זהו תהליך הכולל מתן כימותרפיה במינון גבוה (high dose therapy) כדי לפגוע בתאי מיאלומה שאריים. מינון הכימותרפיה הגבוה גורר גם הרס של תאי מח העצם הבריאים של המטופל. כדי לשקם את תפקוד תאי מח העצם, מוחזרים למערכת דמו של המטופל תאי אב תקינים, אשר נשאבו מגופו והוקפאו מראש. תהליך זה נקרא “השתלה עצמית”, הואיל ותאי אב נלקחים מהמטופל ומוחזרים אליו חזרה.
מה הם תאי אב?
תאי גזע (באנגלית: Stem-Cells), הנקראים גם תאי אב, הם תאים ראשוניים של הגוף שמהם מתפתחת שורה ארוכה של תאים ובכללם תאי עצם, תאי מערכת הדם (תאי הדם האדומים, תאי הדם הלבנים וטסיות הדם) תאי מערכת החיסון, תאי עור ועוד. ריכוזים של תאי אב נמצאים במח העצם, במערכת הדם ובדם טבורי.
מתי מבוצעת השתלה עצמית?
- לאחר השלמת הטיפול הראשוני בהצלחה, כאשר כמות המחלה פוחתת מאד – השתלה עצמית מבוצעת על מנת להבטיח תגובה עמוקה לטיפול וכדי להאריך את משך ההפוגה מהמחלה. גם בעידן התרופות החדשות נמצא כי השתלה עצמית מעמיקה בצורה משמעותית את התגובה ואת משך ההפוגה מהמחלה.
- כאשר המחלה אינה מגיבה היטב לטיפול – השתלה עצמית מסייעת כדי להשיג תגובה טובה יותר.
- כאשר המחלה חוזרת – לעיתים עושים יותר מהשתלה עצמית אחת לאותו מטופל. השתלה חוזרת הינה השתלה המבוצעת שוב עם הישנות המחלה לאחר קבלת טיפול. מאחר ובמרבית החולים נאספת כבר בפעם הראשונה כמות כפולה של תאי אב, אין מגבלה לבצע השתלה חוזרת.
מי מועמד להשתלה עצמית?
השתלה עצמית אינה מתאימה לכל החולים מפאת גילם או מחלות נלוות. בעבר, רק אנשים מתחת לגיל- 65 עברו את התהליך הזה. היום התהליך נחשב בטוח בצורה משמעותית גם לגילאים מבוגרים יותר וגם לחולים עם מחלות רקע נלוות. במידת הצורך מורד המינון של הכימותרפיה ו/או ניתן טיפול תומך.
כל מועמד להשתלה עובר בדיקות של תפקודי ריאות, אקו לב, בדיקת שיניים, בדיקות דם מקיפות ובדיקת מחלות זיהומיות כדי לאתר מוקדים אפשריים לבעיות במהלך ההשתלה. בהתאם לממצאי הבדיקות הללו מותאם לו הטיפול התומך לאורך ההשתלה.
מה הם שלבי ההשתלה העצמית?
- איסוף תאי אב ממח העצם – בשלב זה נשאבים תאי האב של המטופל באמצעות צנתר המוחדר לווריד. על מנת לבצע את איסוף התאים יש צורך לגרום לתאי הגזע להגיע אל מחזור הדם בכמויות גדולות. מטרה זו מושגת על ידי הזרקת חלבונים מיוחדים שנקראים גורמי גדילה, המגדילים את כמות תאי הגזע במח העצם ובדם ההיקפי. לאחר איסופם, תאי האב מוקפאים עם חומר משמר. תאי האב לא עוברים תהליך של ניקוי מתאי המיאלומה.
- טיפול כימותרפי אינטנסיבי – אחת התרופות הוותיקות בטיפול במיאלומה היא ”מלפלן“ (Melphalan), תרופה יעילה ביותר אשר מחד הורסת את תאי המיאלומה אולם מאידך, הורסת גם את תאי האב במח העצם ובכך מחלישה את המערכת החיסונית של הגוף.
- החזרת תאי האב – מתן עירוי של תאי האב אשר נאספו בשלב הראשון כדי להאיץ את התהליך של חידוש תאי מח העצם של המטופל. תאי האב נודדים למח העצם ומשחזרים שם את הפעילות התקינה שלו – כלומר – משקמים את מח העצם שנהרס. עד להתאוששות ספירות הדם והתחדשות מח העצם, יש תקופה של כ- 10 ימים בהם החולה מאושפז במחלקה בחדר שבו יש מערכות הגנה שונות, כדי להבטיח שבזמן שבו ספירות הדם נמוכות לא יופיעו תהליכים זיהומיים ורעילות הטיפול לא תהיה משמעותית.
כיצד נערכים להשתלה עצמית?
השתלה עצמית הינה פרוצדורה רפואית שגרתית ובטוחה ביותר, עם זאת זהו תהליך תובעני המחייב התארגנות מיוחדת של המטופל ושל סביבתו הקרובה. ברוב המקרים התהליך כרוך באשפוז תחת בידוד לתקופה של כשבועיים עד שלושה שבועות. הליך הטיפול עשוי להיות שונה בבתי החולים השונים ולכן חשוב להכיר את הנהלים ואת הצוות בבית החולים שבו אמורה להתבצע ההשתלה.
כדי להתארגן היטב לתהליך ולעבור אותו בקלות, כדאי להצטייד במירב המידע על התהליך טרם האשפוז. מידע מפורט על תהליך ההשתלה, ההכנות, תקופת האשפוז, תופעות הלוואי והשחרור מאשפוז תוכלו למצוא במדריך לחיים עם מיאלומה. מידע זה מבוסס על נסיונם של מטופלים רבים שעברו השתלה עצמית והוא כולל גם טיפים ועצות מעשיות כיצד להערך לקראת ההשתלה, איך להתמודד עם תקופת האישפוז ומה הן תופעות הלוואי.
מהי השתלה כפולה?
השתלה כפולה (tandem transplant) הינה השתלה חוזרת בתוך 6-3 חודשים מההשתלה הראשונה. אפשרות זו רלוונטית לחולים שמחלתם מתאפיינת במדדי סיכון מוגברים ואשר עברו את ההשתלה הראשונה ללא סיבוכים משמעותיים או לחולים שהשיגו תגובה חלקית בלבד לאחר קו הטיפול הראשוני וההשתלה העמיקה את התגובה בצורה משמעותית. יש לציין כי קיימות גישות שונות באשר לנחיצות ההשתלה השנייה.
מידע נוסף
למידע נוסף על השתלה עצמית והערכות לקראתה הנכם מוזמנים לצפות בהרצאות שהתקיימו במפגש מיוחד שקיימנו בנושא השתלת מח עצם עצמית. המפגש התקיים דצמבר 2021.