התרופה החדשה וונטוקלקס (ונקלקסטה) עדיין לא אושרה על ידי ה FDA ולמרות זאת כבר נמצאת בשימוש במסגרת מחקר, תכנית חמלה או ביטוח פרטי.
בשנה שחלפה, מאז פרסמנו כתבה ראשונה על התרופה, נצבר ניסיון מחקרי וניסיון מהשטח בשימוש בתרופה אשר מעוררת עניין רב. בין השאר יש התעניינות בשאלת תופעות הלוואי של התרופה, המינון האופטימלי וכן מחקרים שנערכים בארץ ובעולם.
ביקשנו להתעדכן בחידושים הרבים מהשנה האחרונה בקשר לתרופה זו. פנינו אל ד"ר ציליה סוריאו שנענתה לאתגר ושלחה לנו את הכתבה הבאה הכוללת מידע עדכני מהחודשים האחרונים, פרטים על מרכזים בהם נערכים מחקרים בתרופה ועוד מידע שימושי ועדכני.
לעיון בכתבה מאת פרופ' תמר תדמור שפורסמה כאן בספטמבר 2020 לחצו כאן: וונטוקלקס – תרופה חדשה למיאלומה – למי חשוב להכיר?
רקע
וונטוקלקס, הינה תרופה אשר מאושרת על ידי FDA לטיפול בלימפומה ולאוקימיה ונמצאת בסל התרופות לאותן התוויות.
כעת היא נבדקת גם במיאלומה במטופלים עם מאפיינים גנטיים ספציפיים.
התרופה נקשרת לחלבון שנקרא bcl2, אשר נמצא בכמויות גדולות בתאי סרטן ועוזר להם לשרוד ולהיות עמידים לטיפול. התרופה, שכאמור, נקשרת אל ה- bcl2 חוסמת את פעילותו ועל ידי כך, גורמת למוות של התא הסרטני.
כאמור, שרידות תאי מיאלומה, תלויה, בין השאר, בחלבון bcl2 ובמיוחד אצל מטופלים הנושאים את הטרנסלוקציה -t(11:14).
הבהרה: במצב של טרנסלוקציה (t11:14) קיימת החלפה בין חומר גנטי של כרומוזום 14 לכרומוזום 11. טרנסלוקציה זו נמצאת אצל כ – 15% – 20% מהמטופלים.
מדובר בטיפול פומי (כדורים), המינון של כל כדור הנו 100 מג'.
מחקרים קליניים
מחקרים קליניים הראו יעילות של טיפול בונטוקלקס במטופלי מיאלומה, במיוחד באותם מקרים בהם נמצאת טרנסלוקציה t(11:14).
מחקר בליני – המחקר הקליני המשמעותי הראשון, פאזה שלישית, שבדק את יעילות התרופה במיאלומה. במחקר זה נבדקה יעילות התרופה בשילוב עם וולקיד ודקסאמטאזון, לעומת וולקיד ודקסאמטאזון לבד.
המחקר הראה שיפור בזמן עד התקדמות המחלה במטופלים אשר טופלו עם וונטוקלקס. עם זאת, במקביל היתה עליה בתמותה, על רקע זיהומים.
באנליזה של הנתונים, נמצא כי התרופה יעילה מאוד במטופלים אשר בתאי המיאלומה שלהם, אפשר למצוא את הטרנסלוקציה – t(11:14). על כן, המחקרים כעת מתמקדים באוכלוסיית מטופלים אלה.
תוצאות ראשונות של מחקר פאזה שניה (NCT2899052) פורסמו בתחילת אוקטובר השנה. המחקר בודק את היעילות של וונטוקלקס בשילוב עם קיפרוליס (קארפילזומיב) ודקסאמטאזון, במטופלים עם מיאלומה חוזרת או עמידה לטיפול. היעד הינו 120 מטופלי מיאלומה.
בהתחלה גויסו 49 מטופלים, מתוכם 13 (27%) היו עם הטרנסלוקציה. התוצאות שפורסמו עבור 49 המטופלים הראשונים, מראות תגובה של 80%, עם זמן של 22.8 חודשים עד התקדמות מחלה. אצל 13 המטופלים שהיו עם t(11:14) התוצאות היו אף יותר טובות.
לאור תוצאות ראשונות אלה, המחקר צפוי לגייס עוד כ- 65 מטופלים, שכולם עם הטרנסלוקציה 11:14.
במחקר זה נבדקו מינונים של 400 ו800 מג' של וונטוקלקס, כאשר המינון שנקבע להמשך הינו 800 מג'.
מחקר נוסף, אשר תוצאותיו פורסמו במרץ השנה, הינו מחקר קטן, במרכז יחיד בארה"ב, אשר בדק יעילות שילוב של וונטוקלקס עם וולקיד, דאראטומומאב ודקסאמטאזון . מחקר זה בדק מינונים קטנים יותר של וונטוקלאקס (100 עד 250), וגם מינוני הוולקיד היו נמוכים יותר, בכדי לנסות להוריד שכיחות וחומרת תופעות לוואי. מדובר על 22 מטופלים, כאשר רק 5 היו חיוביים למוטציה, אך בהם נראו שיעורי תגובה טובים של 80%, למרות שימוש במינונים נמוכים יותר של תרופה.
התרופה נבדקת כעת בשילובים שונים, במחקרים נוספים, הפתוחים לגיוס:
- מחקר CANOVA (NCT03539744) – מחקר פאזה שלישית, שקיים גם בארץ במרכזים שונים, מגייס כעת מטופלים עם טרנסלוקציה 11:14 בלבד ובודק שילוב של וונטוקלאקס עם דקסאמטאזון לעומת אימנוביד (פומלידומיד ) ודקסאמטאזון. המחקר מיועד לגייס 244 מטופלים שקיבלו לפחות שני קווי טיפול למיאלומה.
- מחקר NCT03314181 – מחקר פאזה I/II – אשר בודק מטופלים עם מיאלומה חוזרת או עמידה לטיפול, עם טרנסלוקציה 11:14. במסגרת מחקר זה יבדקו שילובים של וונטוקלאקס במספר מינונים עם דאראטומומאב (דארזאלקס) וולקייד.
תופעות לוואי
התרופה גורמת לירידה בספירות הדם, בעיקר כדוריות לבנות וטסיות, וגורמת לאנמיה. בנוסף, תופעות עיקריות הינן עליה בשכיחות זיהומים, בעיקר של מערכת הנשימה, שלשולים, בחילות, הקאות ועייפות.
עם הזמן, למדנו לטפל בתופעות לוואי ולמנוע זיהומים באמצעות טיפול מונע עם חיסונים ותרופות אנטיביוטיות ואנטיויראליות. כמו כן, ניתן לתת טיפול מניעתי בנוגדנים – IVIG.
יעילות במיאלומה בחיים האמיתיים
ביוני השנה פורסמה עבודת סיכום המתייחסת ל- 56 מטופלי מיאלומה, שטופלו בוונטוקלקס בין דצמבר 2016 למרץ 2019, שלא במסגרת מחקר קליני, במרכז הרפואי מאיו קליניק בארה"ב. ל- 75% מהמטופלים היתה טרנסלוקציה 11:14 ורובם לאחר מספר רב של קווי טיפול (6 קווי טיפול בממוצע), כאשר 14% מתוכם היו לאחר 10 קווי טיפול. 55% מהמטופלים קיבלו את התרופה בשילוב עם דקסאמטאזון בלבד.
נרשמה תגובה כוללת של 44%. החוקרים הסיקו כי לוונטוקלקס פעילות מיטיבה במיאלומה עם טרנסלוקציה 11:14.
לסיכום
ווונטוקלקס הינה התרופה הראשונה המכוונת מטרה למוטציה ספיציפית במיאלומה, עם תוצאות מבטיחות לפי הפרסומים עד כה. תופעות הלוואי ניתנות לשליטה.
יש לזכור כי התרופה אינה מאושרת FDA למיאלומה.
קיימת תכנית חמלה בארץ למטופלי מיאלומה נפוצה שמחלתם עמידה לטיפולים אחרים הקיימים בסל התרופות.
ד"ר סוריאו ציליה – רופאה בכירה, מנהלת שירות מיאלומה, המכון ההמטולוגי ובנק הדם, המרכז הרפואי לגליל.
הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.