שני מפגשים מרתקים התקיימו במהלך חודש ינואר לעמיתי אמ"ן, ואנו שמחים על האפשרות לגיבוש ולהכרות עם חברים וחברות חדשים. המפגש הראשון יועד לקבוצת הצעירים והמפגש השני היה פתוח לכלל העמיתים.
את סיקור המפגשים אפתח דווקא בשורה התחתונה:
לא תמיד ולא לכולם קל להגיע למפגשים, אבל אנחנו כאן כדי להגיד למי שלא הגיע/ה – שממש ממש כדאי להגיע למפגשים הבאים!
המפגשים לימדו אותנו שזו הזדמנות נהדרת לחוות חוויה חיובית, בזכות האנשים ונושאי ההרצאות, פתיחת הלב, האוכל – והכל! באמת כיף לשנות אווירה ולצאת מהקופסה מידי פעם, להחכים, ללמוד משהו חדש ולהיות בחברת חברים לדרך.
אז מה היה לנו?
המפגש הראשון יועד לקבוצת הצעירים והתקיים בבוקר יום שישי 17.1.2025.
המקום הפסטורלי בו התארחנו, בכפר הס, בשרון, משקף היטב את תכני המפגש 'מיינדפולנס ותזונה'. כי אין כמו הטבע לפתוח ולהרחיב את הלב, להרגיע את הקצב היומיומי ולהתנסות במשהו חדש.
התחלנו את הבוקר במפגש עם המנחה ארז דורי, מבית "מרכז סדנאות חווית החושים", שהפתיע אותנו כשחילק לנו כיסויי עיניים (כן, כמו שיש בטיסות), והודיע: "אנחנו יוצאים לחוויה בחשיכה"! וכך מצאנו את עצמנו עומדים מסודרים בשתי קבוצות (הקבוצה השנייה הובלה ע"י אורית סולטן, מצוות המרכז), אחד מאחורי השני/ה, מכוסי עיניים, ויוצאים לדרך.
הדרך לאן, אתם בוודאי שואלים? שאלה יפה :). הדרך היא החשובה, לא היעד.
פירוש המילה מיינדפולנס הוא מודעות קשובה לרגע הנוכחי.
המיינד (התודעה) של האדם נודד בין מחשבות, ובהרבה מקרים האדם נמצא במצב של "טייס אוטומטי" ופועל / מגיב בדרך אוטומטית, ולא ער לרגע הנוכחי. מיידנפולנס הינה טכניקת התבוננות פנימית ששמה דגש על כל פעולה בחיי היום יום שלנו כאן ועכשיו! כאשר התודעה של האדם קשובה, ובאמצעות תרגול של השיטה, יוכל כל אדם לחוות רוגע, שלווה, חופש ואף להשתחרר ממחשבות ואגו.
די ברור לכולנו שכאשר אנו מכוסי עיניים שאר החושים שלנו מתחדדים. וכך, מיד כשיצאנו מהאולם, שמענו את ציוץ הציפורים (!). חוש השמיעה מחודד כי אנחנו צריכים להיות קשובים להדרכה של מובילי השיירה. ההתחלה מהוססת והצעדים קטנים. השטח לא מוכר לנו ומורגש שאנחנו בטבע כי הקרקע פחות יציבה. ריח של דשא שנגזם ממש הרגע. איזה ריח משכר…
אנו ממשיכים לשמוע הנחיות להליכה, גם כי יש בורות קטנים באדמה, או מדרכה שמצריכה ריכוז, ואז עוברים דרך חורשה קטנה. כאן נכנס חוש המגע: מתי בפעם האחרונה נגעתם בעץ? אנחנו זכינו ללטף את העץ וגם לקבל טפיחות מהחברים/ות מידי פעם.
כשחזרנו לאולם, עדיין בעיניים מכוסות, הובלנו למתחם עם מזרנים שהוכנו מראש, לזמן התכנסות, רגיעה והתמסרות לאי-עשייה. זה לא כל כך פשוט כמו שזה נשמע. אבל כמה זה נפלא!
לקראת סיום החלק הראשון של המפגש חולקנו לזוגות, עדיין מכוסי עיניים, כשאנו לא יודעים מי מולנו. קיבלנו "משימות", בהן למשל: לספר על עצמנו ב-2 דקות, לספר האם היה משהו שעשיתי בחיים שאני מתחרט/ת עליו והיום כבר השלמתי איתו, לספר על אירוע משמעותי בחיי, איך אני מתמודד/ת עם השפעות הסביבה השליליות עליי.
היה מרתק! הזדמנות נפלאה להכיר אחד/ת את השני/ה, מבלי לראות. רק להקשיב.
ואחרי כל זה אי אפשר בלי החוש החמישי – חוש הטעם, אז יצאנו להפסקה בה הוגשו מטעמים מפנקים ממש! יאמי!
לאחר שנהנינו מהאוכל התכנסנו שוב באולם וקיבלנו את פניו של הנטורשף – צחי בוקששתר.
איזה איש! כמה ידע, אהבת אדם ונתינה! ממש תענוג.
השף צחי בוקששתר מוכר לחלקנו מתוכניות בישול שהיו בטלוויזיה בערוץ הראשון ובערוץ האוכל, וכן, הוא גם מבעלי מסעדת "בלאק" שרבים מכירים, אבל היום העיסוק העיקרי שלנו הוא הנטורופתיה.
וכך מצאנו את עצמנו מקשיבים להסברים אודות ויטמינים שאפשר ועדיף לקבל מהאוכל ולאו דווקא מכמוסות, על תזונה מיטבית, תוספי מזון וצמחי מרפא.
עברנו על גורמי הסיכון, כמו מערכת חיסון חלשה, הצטברות רעלים, גיל, גנטיקה, מצבי לחץ, חוסר בתנועה מספקת, תזונה לא מיטבית ועוד…
למזלנו, יש דברים שבידינו לשנות לטובה, למרות שזה לא קל לשנות את הרגלי האכילה.
ובכל זאת, הדגשים שצחי נתן הם:
1. להקפיד על שתיית מים (חליטות תה צמחים בחורף זה מצויין), גם מיצי ירקות ופירות המסייעים להיפטר מהרעלים בגוף.
2. להקפיד על לעיסה מרובה. האנגלים הציעו ביס על כל שן. והנה קוריוז: לעיסה היא התהליך שבאמצעותו מועכים וטוחנים מזון על ידי השיניים, עד שזה נהפך ל-עיסה.
3. לנסות לאכול ארוחות קטנות במרווחי זמן קצרים.
4. לשמור על רמות תקינות של ויטמינים, בעיקר A, ויטמיני B, ויטמין C וויטמין E.
5. להרבות בנוגדי חימצון וחומצות שומן חיוניות (אומגה 3) וכן באכילת סיבים.
בהמשך קיבלנו שפע של דוגמאות היכן למצוא את הוויטמינים והמינרלים באוכל, ונשלחה אל המשתתפים גם המצגת של צחי הנטורשף במייל, עם המון מידע ובעיקר טעם לעוד…
אז בינתיים קבלו מתכון להכנת צ'אי כורכום מחמם לימי החורף:
1 ליטר מים, כף כורכום טחון או שורש קטן פרוס, 4 פרוסות ג'ינג'ר טרי, 2 מקלות קינמון, 7 גרגרי הל שלמים, 2 כוסות ,חלב, שיבולת שועל (או מה שיש בבית). אפשר להוסיף: אניס כוכבי, קליפת קלמנטינה, אגוז מוסקט, פלפל שחור גרוס וכדומה.


המפגש השני היה פתוח להשתתפות של כלל העמיתים. איזה כיף היה להיפגש ולקשקש ליד קפה ומאפה.
אז הגענו בבוקר יום שלישי 28.1.2025 למרכז הכנסים בנאות אפעל, רמת גן. המקום מקסים! ממש כפר באמצע העיר. נושא המפגש היה 'תזונה, תנועה ונשימה'.
פתחנו את הבוקר עם שרון אונגר, מדריכת יוגה המתמחה ביוגה אשטנגה ויניאסה, שהוכשרה בקורס יחודי במכון וינגייט להתאמת אימון יוגה למתמודדי ומשתקמי מחלת הסרטן.
הפעם התנסינו ביוגה-כסא: התנסות בתנועה גופנית עדינה ואיטית. איזה כיף לפתוח את הבוקר בהתמתחות של כל הגוף. ממש התעוררות נעימה. קצת סיבובי כתפיים וידיים, קצת סיבובי קרסוליים ורגליים, מתיחות לגב ולצדדים ובעיקר קשיבות לעצמי ולקצב שלי.
למילה 'יוגה' יש פרושים רבים, בינהם: איחוד, חיבור בין האדם לעצמו ובין האדם לסביבתו. פירוש נוסף של המילה יוגה היא קשירת חוטי התודעה יחד – חיבור החוטים המנטליים אשר יוצרים כוונה, שממנה ניתן להתחיל את העבודה.
היוגה, שמוצאה בהודו, התפתחה לפני כ -3,000 שנים, למעשה זו פילוסופיה פרקטית: דרך חיים לפיה באמצעות פעולות מעשיות כמו תרגול אסאנות (תנוחות), תרגול פראנאיאמה (נשימה), תרגול מדיטציה וקריאה בכתובים, ניתן ליצור תהליך של שינוי והתמרה כך שגבולות התודעה מתרחבים. האדם הופך להיות בריא יותר, רגיש יותר, מודע יותר ובכך הסבל שלנו פוחת.


לאחר התרגול יצאנו להפסקה ונהנינו מסנדביצ’ים וסלטים. בוקר של בריאות :).
כשחזרנו לאולם, פגשנו את צחי בוקששתר מיודענו, שלא ארחיב שוב על הרצאתו הנהדרת, ולאחר הפסקת צהריים התכנסו כדי לנשום!
מה לנשום? עד עכשיו היינו בדום נשימה? אז כמובן שלא… אבל יש טכניקות שניתן ללמוד כדי להוריד את רמות הסטרס.
ד"ר אריאל וורנר הנפלאה, שהתארחה בעבר בקבוצת הצעירים, לימדה אותנו על "נשימה לנשמה": גישות וכלים של גוף-נפש לשיפור איכות חיים.
ד"ר אריאל וורנר היא בעלת תואר ראשון במדעי החיים (BSc), תואר שני במדעי הרפואה הבסיסיים (MSc) ובפסיכולוגיה (MA) ותואר שלישי בפסיכולוגיה טרנספרסונאלית (PhD) עם התמחות בפסיכותרפיה, ליווי רוחני ומחקר והוראה.
אז למה בכלל צריך ללמוד לנשום? זה משהו שקורה אוטומטית, לא?
גם אנחנו היינו סקפטיים לגבי המחשבה שהנשימה יכולה לפתור כל כך הרבה קשיים, אך דווקא התהליך הפשוט הזה בגוף יכול לעזור לנו. כי כשמתחילים לנשום באמת אז הגוף מזרים יותר חמצן ואנרגיה לרקמות פגועות או דלקתיות, ואז כאבים כרוניים מתחילים להיחלש או להיעלם, האנרגיה הכללית בגוף עולה ויוצרת תחושה כללית הרבה יותר טובה – רק כי "קצת" נשמנו.
ד"ר אריאל וורנר נתנה לנו כלים מעשיים להפחתת מתחים, חיזוק החיוניות, חיבור למשמעות ותקווה ב'כאן ועכשיו' של החיים.
כיום, ידוע שמתח (Stress) מהווה גורם למגוון רחב של בעיות בכל תחומי החיים – החל מפגיעה בבריאות הפיזית והרגשית, דרך התנהלות שגויה ברמה היום יומית וכלה בדרך בה אנו חווים את החיים. אילו כלים עומדים בפנינו כדי להתמודד עם המתחים? ומה ניתן לעשות כדי לשפר את איכות החיים שלנו?
הליך ההתמודדות עם מתחים בחיי היום יום כולל בתוכו שילוב של מגוון טכניקות הרפייה הפועלות במנגנונים של פסיכו-נוירו-אימונולוגיה בשילוב תרגולי גוף-נפש-רוח כמו מדיטציות, תרגילי נשימה, יוגה, מיינדפולנס ועוד. רובם ככולם מתבססים על כך שתגובת הדחק (stress response) משתנה כתגובה להרפייה (relaxation response) והיא זו המובילה לתחושה של רוגע ושקט גם במצבי מתח חיצוניים.
וכיצד רוחניות יכולה לסייע בהפגת מתחים?
תרגולי גוף-נפש-רוח מאפשרים את החיבור לאותה מהות פנימית וכך מאפשרים חיבור לעוגן, חיוניות, משמעות ועוצמה פנימית. חיבור זה מתאפשר בתיווך טכניקות ההרפייה ברמה הנפשית והפיזיולוגית ו/או כלים של מודעות והתבוננות אישית. התוצאה שלו היא חוויה של שקט ורוגע שאינם תלויים בדבר.


זהו, תם הטקס (המפגש)… עד כאן להפעם. נפרדנו עם חיוך מרוח על הפנים והבטחנו להיפגש שוב בהקדם.
בנוסף, התכנים הנהדרים שמהם נהננו הובילו אותנו לפתוח פינה חדשה שתעלה בקרוב לאתר אמ"ן ובה נציג מדי חודש טיפ בענייני נטורופתיה, תזונה, נשימה וכל מה שקשור לשילוב בין הגוף והנפש שלנו.
אסתי לדלסקי, עמיתת אמ"ן, מוסיפה סיכום של חוויותיה:
המפגש היה בנוי בצורה מושכלת. הוא כלל עוגנים מאד חשובים: תנועה, תזונה, תודעה, תקווה.
וכל כולו הוסיף תמיכה חשובה לכולנו.
שרון אונגר העבירה שיעור יוגה בדרך נעימה מאוד וחוויתית. היא דייקה את ההוראות והטעינה אותי באנרגיות. צחי בוקששתר הגיש את הרצאתו בצורה מעניינת מאד, בגובה העיניים ובאהבה עצומה לאוכל. הוא רתם את הכוח העצום של האוכל לריפוי הגוף והנפש. חסרו רק טעימות של האוכל הטעים שעליו סיפר :).
ד"ר אריאל וורנר למעשה חיברה בין שתי ההרצאות וטוב שמוקמה כשלישית. היא הגישה את הרצאתה באופן נעים, ענייני ומבוסס מחקרים, ובכך חיזקה את שריר ההתמודדות שלי.
היה מפגש מהמם, שהטעין אותי באנרגיות טובות והקנה לי כלים לבריאות מייטבית.
התאמצתי להגיע מחיפה, ולרגע לא הצטערתי!
נתראה במפגשים הבאים!
קרדיט צלם: מיקי יוז, עמית אמ"ן וחבר ועד.
הסדנאות התקיימו בשיתוף עם ארגון ה-MPE (Myeloma Patients Europe)