
אפיגנין טעים ובריא
שמעתם פעם על האפיגנין? מדובר בביו-פלבונואיד המצוי בצמחי תבלין שונים, שנותן הגנה לצמח, וגם לנו.
מחקרים מצביעים על תרומתו בהגנה על תאי הגוף, ויסות תהליכים ביולוגיים ואפילו השפעות אפשריות על מערכת העצבים.
בין שאר התכונות, אפיגנין מאט צימות טסיות בדם, נחשב לנוגד חמצון חזק ובעל פעילות אנטי-דלקתית, מאזן לחץ דם, נחשב פיטו-אסטרוגני ותורם ליצירה ולחיזוק הקשר בין נוירונים במוח.
מנגנוני הפעולה של אפיגנין נגד סרטן כוללים:
אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) – אפיגנין גורם לתאים סרטניים "להתאבד" באופן מבוקר, ובכך מצמצם את התפשטותם.
עוזר בעיכוב התרבות תאים סרטניים – נמצא כי אפיגנין מעכב חלוקת תאים סרטניים במעבדה, למשל בסרטן השד ובסרטן הרחם.
יש לו השפעה על מסלולים ביולוגיים – הוא משפיע על ביטוי גנים הקשורים לגדילה ולדלקת, ובכך מחליש את יכולת הגידול להתפתח.
אז איפה משיגים אפיגנין?
כמובן שיש תוסף, אבל אני ממליץ עליו רק כשאין ברירה. בצמח הוא עושה את העבודה שלו הכי טוב! ולא צריך לטפס על ההימלאיה כדי למצוא את מרכיב הפלא הזה.
המקורות העשירים ביותר הם: פטרוזיליה, סלרי ירוק, פלפל חריף ירוק, בצל סגול וכל בצל אחר, תרד ופירות הדר בכמויות יותר צנועות.
גם תה ירוק וביחוד תה קמומיל מכילים אפיגנין בשפע, אלא שהוא נהרס ברובו בחליטה (ולכן נקפיד על טמפרטורת מים °87 כדי לקבל את תכונותיהם הטובות).
סלט טוב, שיחבר אפיגנין עם עוד פלבונואידים ופוליפנולים, סליחה על היידיש, יעשה לנו רק טוב!
ואם יהיו בו שומר שמרגיע את הבטן, מלפפון שמצנן אותה וקצת גרגרי רימון…. בכלל!
ועכשיו לחדשות הרעות: בייחוד ירקות עליים, ממש כדאי למצוא אורגניים.
סלט אפיגנין טעים
מרכיבים
לסלט:
2 פקעות שומר
1 גזר קלוף
חופן פטרוזיליה
מעט עלי כוסברה אם אוהבים
חופן גבעולי סלרי צעירים ובהירים
2 מלפפונים
1/2 כוס גרגרי רימון
ואם רוצים, גם מעט תפוז חתוך
גרידה מ-1/2 לימון
נבטי דלעת או גרעיני דלעת קלופים
מעט מלח ופלפל שחור
קערת מי קרח
לרוטב:
¼ כוס שמן זית
מיץ מ-1/2 לימון
1/2 כפית חרדל דיז'ון
שן שום כתושה, כי אוהבים
לעבודה:
מסירים מהשומר את הגבעולים הגסים (אני אוהב לשמור את העלים הצעירים לקישוט) וחלקים יבשים, חוצים, מרחיקים את החלק הקשה מהאמצע ופורסים דק, הכי קל בעזרת "מנדולינה". מניחים במי קרח.
חותכים את הגזר והמלפפון לרצועות דקות בעזרת קולפן או גם במנדולינה, פורסים את הסלרי ומוסיפים למי הקרח.
מכינים את השאר: קוצצים גס את הפטרוזיליה והכוסברה, שוטפים את גרגרי הרימון ומניחים במסננת.
מכינים רוטב: מניחים הכל בצנצנת עם מכסה ומנערים.
מה נשאר? מסננים את הירקות מהמים, מחזירים לקערה, בוזקים מלח ופלפל בעדינות, יוצקים רוטב ומערבבים. מעבירים לכלי הגשה, מפזרים את הירוקים, גרעיני הדלעת וגרידת הלימון.
מרגישים נפלא!
* אני אוהב לטחון את הרוטב עם עוד המון פטרוזיליה!
* אגוזים? שקדים? למה לא.
