על מיאלומה וסטרואידים

אם יש תרופה שכל חולי המיאלומה “אוהבים” לשנוא זאת התרופה דקסהמטאזון  (מקבוצת הקורטיקוסטרואידים).

רשימת תופעות הלוואי של התרופה היא בלתי נגמרת ולעיתים הן לא קלות. ברשימה הארוכה ניתן למנות פגיעה בחוזק של העצמות, זיהומים, סוכר גבוה, לחץ דם גבוה, קטאראקט, בעיות במערכת העיכול, מצבי רוח, בעיות בשינה והרשימה ארוכה.

ולמרות כל ה”טוב” הזה, דקסהמטאזון או קורטיקוסטרואידים היא התרופה השורדת והשימושית ביותר בטיפול במיאלומה והיא חלק מהטיפול במרבית המשלבים במיאלומה.

לסטרואידים יש יכולות מוכחות בוויסות המערכת החיסונית ויכולת להרוג תאי מיאלומה, והיא הוכיחה ומוכיחה יכולת זו בשורה ארוכה של מחקרים קליניים לאורך השנים. רק לאחרונה היא הראתה יכולת דומה בטיפול במחלת הקורונה בהתמודדות עם תופעת ה- CRS (סערת ציטוקינים) – פעילות יתר של המערכת החיסונית.

מכאן נובע שהיחס של חולי המיאלומה אל התרופה הוא אמביוולנטי. מצד אחד היא חסרת תחליף בטיפול ומצד שני תופעות הלוואי רבות, מעצבנות ובתנאים מסוימים בלתי נסבלות ומסוכנות.

האם ניתן להקטין את המינון?

נסיון של הרבה שנים בשימוש בתרופה וכן מחקרים מראים שלעיתים ניתן להקטין את מינון הסטרואידים, בלי לפגוע באיכות הטיפול. במספר מחקרים שבדקו את השימוש של רוולימיד עם דקסה התברר שבמקרים מסויימים פחות סטרואידים עדיף על יותר.

כבר ב- 2010 התפרסם מחקר שערך השוואה בין מטופלים שקיבלו רבלימיד עם מינון גבוה של דקסמטזון לבין כאלה שקיבלו את הרבלימיד עם מינון נמוך של דקסמטזון. נמצא כי רבלימיד עם מינון נמוך של דקסמטזון הביא לתוצאות לא פחות טובות, עם פחות תופעות לוואי חמורות. מחקר חשוב זה שינה את עולם המיאלומה במובן של מינון סטרואידים וגרם להורדת מינון הסטרואידים. למחקר המלא לחצו כאן.

מחקר נוסף מ- 2019, בדק טיפול אחזקה, למטופלים חדשים, ברבלימיד עם פרדניזון לעומת רבלימיד ללא פרדניזון. לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין אלה שקיבלו פרדניזון כתוספת לרבלימיד, ביחס לאלה שקיבלו רק רבלימיד. למחקר המלא לחצו כאן.

מהאמור לעיל מתברר כי למינון הנכון של סטרואידים ולעיתוי יש משמעות.

מה זה אומר עבורנו?

יש חשיבות רבה לשיחה ודיון עם הרופא המטפל על מנת להבין מהי התועלת בשימוש בסטרואידים עבור כל מטופל, בנקודת הזמן הנוכחית, מול הסיכונים המרובים הכרוכים בכך. האמור נכון במיוחד עבור קשישים וסוכרתיים.  

בנוסף, יש לדון עם הרופא על הצורך בטיפול אנטיביוטי מונע (מקבוצת סולפה) לזיהום ריאתי (PJP) שעלול לתקוף מטופלים שמקבלים סטרואידים, וכן טיפול לחיזוק עצם.

ד”ר דיורי מדבר על סטרואידים במיאלומה

הכתבה נכתבה ברוח כתבה מצולמת מאת ד”ר בריאן דיורי יו”ר ה- IMF   במדורו: שאלות ותשובות לחולים, עם תוספות והרחבות של כותב הכתבה.

צפו בד”ר דיורי מדבר על הנושא בכתבה: ?Are steroids always used as part of myeloma treatment. לצפייה לחצו כאן.


ד”ר בריאן דיורי, Brian G.M. Durie, פרופ’ לרפואה, המטו-אונקולוג באונ’ בריסל. יו”ר אמריטוס והמנהל המדעי של ה – IMF, הארגון הבינלאומי למיאלומה נפוצה. בנוסף הוא יו”ר קבוצת העבודה הבינלאומית למיאלומה של ה- IMF, קונסורציום המונה כ-250 מומחי מיאלומה מרחבי העולם. ד”ר דיורי מוביל את פרויקט “הברבור השחור” של ה- IMF.
ד”ר דיורי מפרסם כתבות שבועיות באתר ה-IMF, אותן ניתן לקרוא כאן.

כתב: אריה מרלינג, מתמודד ותיק עם מחלת המיאלומה.
מאמין בשמירה על אורח חיים נכון, עורך מדור סקירת עיתונות.


הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.

אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ”ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.

בודק...