מחקר: רבלימיד ל SMM מעכב התקדמות המחלה

SMM – מיאלומה זוחלת (באנגלית: Smoldering Multiple Myeloma) היא מיאלומה המאובחנת בשלב לא פעיל, ואשר אינה מצריכה התערבות תרופתית. הטיפול הסטנדרטי במיאלומה זוחלת מתאפיין במעקב תדיר של אחת למספר חודשים, כאשר הסיכוי להתקדמות לשלב הפעיל תלוי בין היתר בקיומן של אבחנות רקע נוספות.

במחקר קליני רב-מרכזי, שנערך בארצות הברית מפברואר 2013 עד יולי 2017, נבדקה השפעתה של התרופה רבלימיד ( Revlimid) בקרב מאובחני מיאלומה זוחלת. השערת החוקרים הייתה, שמתן רבלימיד עשוי לעכב את התקדמות המחלה לשלב הפעיל.

יש לציין, כי בישראל לא ניתן ולא מאושר טיפול ברבלימיד למאובחני מיאלומה זוחלת (SMM). אולם, החל משנת 2017 אושר פרוטוקול טיפול ל- SMM, אשר עונים על הקריטריונים של SLIM CRAB, ואלו מטופלים כמו מיאלומה פעילה.

המטופלים, שנכללו במחקר זה, חולקו לשלוש קבוצות לפי רמות סיכון של מחלתם: נמוכה, בינונית, גבוהה. מתוכם, 88 מטופלים החלו טיפול ברבלימיד בנוסף למעקב, לעומת 86 מטופלים שהחלו מעקב בלבד. ההכללה במחקר נמשכה עד להתקדמות המחלה או אבחנת רעילות או פרישה מהמחקר בגלל סיבות אחרות.

לפי תוצאות המחקר התברר, שמתן הרבלימיד עיכב באופן מובהק את התקדמות המחלה. הביטוי לכך הוא, שאחוז המטופלים שלא התקדמו למחלה פעילה היה גבוה יותר בקרב מטופלי רבלימיד לעומת קבוצת הביקורת. וזאת בשנה הראשונה (98% לעומת 89%) בשנה השנייה (93% לעומת 76%) ובשנה השלישית (91% לעומת 66%). תגובה חלקית ומעלה לטיפול ברבלימיד הושגה בקרב 50% ממטופלי הרבלימיד.

תופעות לוואי מכל סיבה שהיא, ואשר דרגות חומרתן הן 3 עד 5, אובחנו בקרב 53 מהמטופלים שקיבלו רבלימיד (60.2%), ובקרב 45 מהמטופלים שלא קיבלו את התרופה (51.5%). תופעות לוואי בדרגות החומרה הנ”ל, אשר נובעות מהטיפול ברבלימיד, אובחנו בקרב 36 מבין המטופלים שקיבלו תרופה זו (40.9%).

חשוב לציין, כי מחקר זה הינו אחד מיני רבים, והוא מדגים את הפעילות המחקרית העניפה, שנועדה לבדוק האם ומתי נכון להתחיל לטפל ב-SMM. הרעיון המרכזי שעומד מאחורי מחקרים אלו הוא, שבאמצעות טיפול מוקדם ייתכן שניתן למנוע ולהתרפא לחלוטין מהמחלה, ובכך להאריך חיים ולחסוך משאבים כלכליים רבים לאורך ציר הזמן. בנוסף, החשיבות הרבה של מחקרים לטיפול ב-SMM נובעת מכך, שמצד אחד קיים סיכוי ש-SMM יתקדם למצב מחלה פעיל, אך מצד שני קיים סיכוי שלא תהיה התקדמות.

לפיכך, למרות שמחקר זה מציע פתרון אפשרי של עיכוב התקדמות המחלה באמצעות רבלימיד, עדיין מוקדם לומר שישנם כיוונים ברורים להמלצות על טיפול ב-SMM, ועדיין לא ניתן להסיק בוודאות שניתן לטפל ב-SMM באמצעות רבלימיד.


המאמר פורסם ב-25 באוקטובר 2019 במגזין Journal of Clinical Oncology, שם המאמר: Randomized Trial of Lenalidomide Versus Observation in Smoldering Multiple Myeloma
נכתב על ידי: Sagar Lonial et. al
למאמר המלא לחצו כאן.


תרגם וערך: שי לוי, מתנדב באמ”ן , עובד במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)

הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.

אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ”ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.

בודק...