MRD שלילי במיאלומה: מה זה אומר ומה קורה אם אין?

פנינו אל פרופ’ יעל כהן ואל ד”ר נועה לביא כדי ללמוד יותר על MRD שלילי, מה משמעותו לגבי המטופל ומה קורה אם לא הושג MRD שלילי.


ד”ר נועה לביא מסבירה על החשיבות של MRD שלילי והמשמעות שלו:

אני נשאלת פעמים רבות על ידי מטופלים כמה זה חשוב להגיע ל- MRD שלילי והאם ניתן להשיג הפוגות ארוכות ולהאריך ימים גם ללא  MRD שלילי.

תשובתי בקצרה היא: MRD שלילי אמנם מאד חשוב אבל ניתן לחיות חיים ארוכים עם המיאלומה גם ללא הגעה ל MRD שלילי. 

אנסה להבהיר כאן על המושג MRD שלילי ועל מטרתו וחשיבותו, למחקר וכן למטופל היחיד.

מה זה MRD שלילי?

MRD זה קיצור של minimal residual disease, מחלה שארית מינימלית. הכוונה היא לבדוק בצורה מעמיקה יותר את עומק התגובה לטיפול.

MRD שלילי מוגדר כמצב שבו בבדיקת מח עצם לא נמצא אפילו תא מיאלומה אחד מתוך מיליון תאים של מח עצם שנלקחו לבדיקה. בנוסף, בבדיקת PET-CT יש לוודא שאין עדות למחלה פעילה באתרים אחרים בשלד. זאת משום שלפעמים המחלה יכולה להיות באזורים מוקדיים ואז לא נזהה אותה בדגימת מח עצם רנדומלית מהאגן.

MRD שלילי כאמצעי מחקרי להשוואה בין משלבי טיפול

בעבר היינו מעריכים תגובה לפי התנרמלות השרשראות הקלות בדם וה-M PROTEIN, יחד עם העדר תאי פלסמה בתשובה פתולוגית של מח עצם – מה שמוגדר כתגובה מלאה.

היום, אודות לזמינות של תרופות חדשות, השתפרה מאוד תוחלת החיים במיאלומה וגם היכולת להשיג תגובות עמוקות. במצב זה, מטרת הטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של מיאלומה הינה השריית התגובה העמוקה ביותר האפשרית, ולא רק עיכוב התקדמות המחלה.

MRD שלילי הינו גורם פרוגנוסטי חשוב אשר נמצא בקורלציה (מתאם) עם משך זמן ארוך יותר עד הישנות מחלה. בדרך כלל הוא מושג תוך 9-12 חודשים מתחילת טיפול.

כדי להוכיח שמשלב טיפולי אחד יעיל יותר ממשלב טיפולי אחר יש צורך להדגים יתרון בזמן עד הישנות מחלה. כאמור MRD שלילי מושג בדרך כלל תוך כשנה מתחילת הטיפול ולכן כאשר משתמשים בו ככלי מדידה. בצורה כזאת ניתן להשוות בין משלבי טיפול שונים תוך כשנה מתחילת הטיפול ואין צורך להמתין שנים כפי שנדרש בכלים הקיימים.

זהו יתרון גדול מאד ביחס לכלי המדידה הקיימים כיום, שמחייבים להדגים הפרשי זמן עד הישנות מחלה. על מנת להוכיח הבדלים כאלו עם הטיפולים שיש היום, עלולות להידרש שנים רבות.

עדיין נדרש אישור של ה-FDA, לשימוש ב-MRD כסמן ליתרון טיפולי ויתכן ויאושר השנה.

לסיכום ההסבר על MRD אדגיש מספר נקודות:

  • ה- MRD נכון להיום הינו סמן פרוגנוסטי שנועד לעזור להוכיח שמשלב מסוים יעיל יותר ממשלב אחר מאחר שלאור הטיפולים המתקדמים שיש היום, ללא שימוש ב- MRD ייקח שנים רבות להוכיח שטיפול מסוים עדיף על אחר, אך עולם המיאלומה מתקדם בקצב מהיר יותר.
  • השגת MRD  שלילי רלוונטית יותר למטופלים עם אבחנה חדשה של מיאלומה בקו טיפול ראשון, המטופלים במשלבי טיפול חדשים.
  • באופן סטטיסטי יש קורלציה בין השגת MRD  שלילי ושיפור בזמן עד הישנות מחלה, אבל כמו כל נתון סטטיסטי יש להתייחס אליו בזהירות כשמדובר במטופל ספציפי.

ומה לגבי המטופל הבודד?

  • השגת MRD שלילי אינה תנאי הכרחי להשגת הפוגות ארוכות ואף לא לאריכות חיים.
  • יש מקרים בהם למרות שהחולה בתגובה חלקית, הוא עובר למצב מחלה שנקרא MGUS-like בו המחלה סטטית שנים רבות למרות שאינו בתגובה מלאה כלל. לחולים אלו יש מערכת חיסון שמגיבה לטיפולים באופן שכנראה מגן עליהם. ראוי לציין שגם בקבוצת מטופלים אלו, הוכח שיש יתרון בהשגת MRD שלילי.
  • בחולים בקווי טיפול מתקדמים לרוב לא נצפה להשיג MRD שלילי ומטרת הטיפול הינה השגת תגובה יציבה והארכת הזמן עד הישנות מחלה.
  • עם זאת, כבר יצא לי לא אחת לראות שבזכות הטיפולים החדשניים, מטופלים שלא השיגו MRD שלילי בקו ראשון, קיבלו טיפול יעיל מאוד בקו טיפול שני ושם השיגו MRD  שלילי.
  • יתכן ובעתיד נצליח להשיג אחוזים גבוהים של MRD שלילי גם בקווי טיפול מתקדמים, עם טכנולוגית מתקדמות כגון CART ונוגדנים ביספציפיים (BITE) Bispecific T-cell engager antibodies.

ישנן הרבה שאלות פתוחות עדיין לגבי השימוש ב- MRD לצורך החלטות קליניות ויש צורך במחקרים קליניים שיוכיחו את הפוטנציאל של ניטור MRD ככלי להחלטה על משך ועוצמת הטיפול במיאלומה.

מספר שאלות פתוחות שנחקרות:

  • האם חולה עם MRD שלילי שנשמר לאורך זמן יכול להפסיק מתישהו טיפול משמר?
  • האם מטופל עם MRD חיובי זקוק לטיפול משמר עם מספר תרופות?
  • האם מטופל שנשאר עם MRD חיובי צריך לשנות טיפול?

כמו כן ישנו מחקר רב על שימוש עתידי בטכניקות אחרות, כגון בדיקות רגישות יותר בדם לניטור קל יותר שמשקף את מה שקורה בכל הגוף ולא רק בנקודה אחת במח עצם.

לא נאמרה המילה האחרונה ב- MRD והוא כאן כדי להישאר, לעזור לנו להוכיח יעילות של משלבי טיפול חדישים. בעתיד ה- MRD יעזור להתאים את משך ועוצמת הטיפול. מנגד יש לזכור שזה עוד כלי מחקרי וסטטיסטי בידינו אבל MRD חיובי אינו אומר שצריך להיות בחרדה קיומית.

גם בחולים שהשיגו MRD שלילי וגם באלו שבתגובה חלקית, הוכח שטיפול תחזוקתי משמר את התגובה ומאריך הישרדות. יתרה מזאת, טיפול תחזוקתי יכול אף להעמיק את התגובה כך שיש אחוז מסוים של מטופלים שיהפכו להיות MRD  שלילי במהלך הטיפול המשמר.

לסיכום, אוסיף כי אני מאמינה שיש בידי החולים את הכוח לשמר את התגובה שהשיגו על ידי חיזוק המערכת החיסונית והתנאים הסביבתיים של תאי הגידול. זאת, בין אם השיגו MRD שלילי ובין אם לא. ניתן לשמר את התגובה ולחזק את המערכת החיסונית על ידי אורח חיים בריא – לתשומת ליבכם!


צפו בהרצאתה של פרופ’ יעל כהן על MRD. ההרצאה ניתנה בנובמבר 2020.
לצפייה בהרצאה לחצו כאן.


ד”ר נועה לביא הינה המטולוגית בכירה, מנהלת שירות מיאלומה במרכז הרפואי רמב”ם.
חברת הקבוצה הישראלית למיאלומה.

פרופ’ יעל כהן היא מנהלת שירות מיאלומה במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) והיועצת הרפואית של אמ”ן.


הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.

אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ”ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.

בודק...