האם להחליף טיפול שעובד בטיפול חדשני כמו CAR-T

רבים מאיתנו שואלים את עצמם האם צריך להפסיק את הטיפול הנוכחי שלהם ולעבור לטיפול חדשני ומבטיח דוגמת CAR-T Cell או טיפול אחר ששומעים עליו שעושה נפלאות בטיפול במחלה.
בשאלה הזו בדיוק עוסקת ההרצאה של ד”ר בריאן דיורי, יו”ר ה – IMF.
ד”ר דיורי משיב לשאלה הזאת – בלאו מוחלט!!

הוא מסביר שלדעתו לא נכון להפסיק טיפול נוכחי שעובד טוב, אפילו כזה שרק שומר אותך בהפוגה מהמחלה, לטובת טיפול חדשני כמו CAR-T שיש עליו סיפורים מלהיבים.

במיאלומה, תרופות וטיפולים חדשים מפותחים ונכנסים לשימוש בקצב מואץ ונצבר ניסיון גם בטיפול וגם בהתמודדות עם תופעות הלוואי. במצב הזה יש חשיבות רבה ליכולת להרוויח זמן ולכן לא נכון לעזוב תרופה או משלב תרופות שעובדים.

לצפייה בהרצאה של ד”ר דיורי לחצו כאן.

לעניין CAR-T נוסיף כי ככל שעובר הזמן ויש יותר ניסיון עם הטיפול, משתפרת היכולת לטפל בסיבוכי הטיפול. ועוד יש לקחת בחשבון כי בשלב הנוכחי הטיפול אינו זמין לשימוש מסחרי בארץ.

עם זאת, גם במדינות שבהן הטיפול זמין המדיניות דומה – לא מחליפים טיפול שעובד.

על  שאלה זו, כמו דומות לה, ברמה האסטרטגית, התשובות עלולות להיות לעיתים פחות חד משמעיות ומושפעות במידה מסוימת מהמזג הטיפולי והאישיות הן של הרופא המטפל והן של החולה. למשל, יש רופאים שימליצו להשתמש בתרופה מסוימת עד שמיצתה את מלוא יכולתה להשפיע על המחלה, להוריד אותה או לשמור אותה בהפוגה. במקביל, ישנם רופאים שבאשר לאותו המצב יחשבו שהתרופה מיצתה את עצמה והמחיר בתופעות לוואי כמו ספירות דם נמוכות, או נירופטיה גבוה מדי.

הבדלי טמפרמנט  שמשפיעים על הטיפול יכולים להיות גם בין חולים. למשל, חולים שחשוב להם מאד “להרוג את תא המיאלומה האחרון” וירצו טיפול אגרסיבי יותר, מול חולים שיעדיפו “איכות חיים” ויוותרו על תרופות או טיפולים שגורמים לתופעות לוואי קשות כמו שלשולים, גירודים קשים ונירופטיה.

שאלות מרכזיות בטיפול במיאלומה, כמו מתי להתחיל טיפול, באיזה תרופות ומשלבים מטפלים בחולה מיאלומה חדש, האם יש להשתלה עצמית מקום בעידן התרופות החדשות, כיצד לטפל ובאיזה תרופות כאשר המחלה חוזרת, נפתרות במגוון רחב של מחקרים קליניים וגם בכנסים מיוחדים שמחברים מומחים במיאלומה מרחבי העולם שדנים ומקבלים החלטות בהסכמה על דרך הטיפול הנכונה.

במקרה שנשאר ספק באשר לתשובה הנכונה, זה המקום והזמן לשוחח עם הרופא המטפל, לשמוע חוות דעת שניה ולפעמים שלישית ואז לקבל החלטה (ולייחל לטוב).

ד”ר בריאן דיורי, Brian G.M. Durie, פרופ’ לרפואה, המטו-אונקולוג באונ’ בריסל. יו”ר אמריטוס והמנהל המדעי של ה – IMF, הארגון הבינלאומי למיאלומה נפוצה. בנוסף הוא יו”ר קבוצת העבודה הבינלאומית למיאלומה של ה- IMF, קונסורציום המונה כ-250 מומחי מיאלומה מרחבי העולם. ד”ר דיורי מוביל את פרויקט “הברבור השחור” של ה- IMF.
ד”ר דיורי מפרסם כתבות שבועיות באתר ה-IMF, אותן ניתן לקרוא כאן.

כתב: אריה מרלינג, מתמודד ותיק עם מחלת המיאלומה.
מאמין בשמירה על אורח חיים נכון, עורך מדור סקירת עיתונות.


הבהרה: אין להתייחס למידע המובא כאן כהמלצה או ייעוץ ובוודאי שלא כתחליף להתייעצות עם הרופא המטפל, אלא כמידע כללי למתעניינים.


אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ”ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.

בודק...