וירוס קורונה ובטיחות חולי מיאלומה

זוהי כתבה ראשונה בנושא שמעסיק את כולנו בימים אלה – וירוס הקורונה. בתקופה הקרובה נביא כאן עדכונים וחדשות בנושא הקורונה, שרלבנטיות לנו – המתמודדים עם מיאלומה.

כולנו מודאגים מהחדשות על מחלת וירוס הקורונה COVID-19, הנגרמת על ידי SARS-CoV-2.

ארגון הבריאות העולמי הזהיר שלווירוס יש פוטנציאל לגרום למגפה.

כעת, כשמקרים חדשים של קורונה מתרבים בארץ ובעולם, מה על חולי מיאלומה לעשות?

ראשית, מספר עובדות בסיסיות:

COVID-19 הינו וירוס מסוכן שהופיע בדצמבר 2019 ומקורו בווירוס קודם שזוהה ב-2003, SARS. המקור לוירוס קרוב לוודאי משוק החיות החי ב-Wuhanשבסין.

לפי ארגון הבריאות העולמי, התסמינים הכי שכיחים של וירוס ה-COVID-19 הם חום, עייפות ושיעול יבש. לחלק מהחולים יש כאבים, גודש באף, נזלת, כאב גרון או שלשולים. התסמינים הללו הם לרוב קלים ומופיעים בהדרגה. חלק מהחולים נדבקים אך לא מפתחים תסמינים ומרגישים טוב.

מעריכים ש 2% ואולי אף פחות, מהחולים מפתחים תסמינים קשים או מסכני חיים. בהשוואה לשפעת – COVID-19 באופן ברור הינו מסוכן יותר מהשפעת העונתית, שם הסיכון למחלה קשה היא רק 0.2% או פחות (פי 10-20 פעמים פחות מה-COVID-19).

נכון ל-27 לפברואר 2020, ה-COVID-19 דווח ביותר מ-40 ארצות.

אנליזה של האוכלוסייה הסינית שפורסמה בעיתון הרפואי-The Lancet הראתה שחולי סרטן ו/או אלו עם דיכוי של מערכת החיסון הם בסיכון הגבוה ביותר לזיהומים קשים. גורמי סיכון אחרים כללו גיל מבוגר, היסטוריה של עישון ומחלות רקע אחרון כגון סכרת.

המלצות פרקטיות נכון ל-28 בפברואר 2020

חולי מיאלומה צריכים לעשות את כל המאמצים להימנע מחשיפה ל-COVID-19.  לפי ארגון הבריאות העולמי, מה שידוע כעת על דרכי ההפצה של הווירוס הוא: אנשים יכולים להדבק ב-COVID-19 מאחרים שנושאים את הווירוס. המחלה יכולה לעבור מאדם לאדם דרך טיפות קטנות מהאף והפה שמועברות כשאדם עם COVID-19 משתעל או נושף אויר. טיפות אלו מתיישבות על חפצים ומשטחים ואנשים אחרים נדבקים ב-COVID-19 כשנוגעים בחפצים או משטחים אלו ולאחר מכן נוגעים בעיניים, באף או בפה שלהם. אנשים יכולים להדבק ב-COVID-19 גם אם נושמים את הטיפות מהאדם שנושא את ה-COVID-19 שהשתעל או נשף אויר לידם. זאת הסיבה שחשוב לשמור על מרחק של יותר ממטר מאדם חולה.

להלן דרכים בהן חולי מיאלומה יכולים למזער את החשיפה שלהם ולהישאר בריאים:

  • יש לעקוב אחר העדכונים של ההנחיות: באתר משרד הבריאות – לחצו כאן על הקישור.
  • גם בארגון הבריאות העולמי אפשר לעקוב אחר עדכונים שוטפים על ה-COVID-19. ה-New England Journal of Medicine מפרסם דף מידע ללא תשלום המציג את הדיווחים הקליניים העדכניים. להנחיות טיפול ומאמרים בנושא לחצו על הקישור.
  • הימנעות מנסיעות לחו”ל: מומלץ לא לנסוע לחו”ל כרגע. מטופלים אשר מקבלים טיפולים פעילים המדכאים את מערכת החיסון כדוגמת daratumumab צריכים לא לנסוע כלל משום שאצלם סיכון גבוה במיוחד לזיהום.
  • במידה וחייבים לנסוע (נכון לטיסות אך גם לנסיעות בתחבורה ציבורית…)
  • שימרו על האזור האישי שלכם נקי במיוחד: חשוב מאוד להקפיד על שטיפת ידיים. נגבו את האזור שלכם במטוס, רכבת, אוטובוס, מונית.
  • הקפידו על שתיה וזכרו לבצע פעילות גופנית מעת לעת.
  • אל תתמקדו במסכות: המסכות מונעות מכם להדביק אחרים אך לא מספקות הגנה משמעותית על מנת להגן על עצמכם.
  • מסכות הפנים N95 הן ציוד חיוני לאלו שמטפלים בנשאים או חולים ב-COVID-19.
  • הימנעות מאנשים חולים: למשל הימנעו מלהיות ליד כל מי שמשתעל.
  • סעו תמיד עם אספקה של אנטיביוטיקה: במידה וטסים לחו”ל הרופא המטפל יכול לספק רשימת סוגי אנטיביוטיקה שיכולים להתאים לזיהומים שהוא צופה שיש סיכוי שיתפתחו. סוגי אנטיביוטיקה כגון מוקסיפן, קלסיד, ציפרו בדר”כ מתאימים.
  • רחצו ידיים בצורה טובה ולעיתים קרובות: רחצו ידיים עם מים וסבון או השתמשו בתכשירים על בסיס אלכוהולי לחיטוי ידיים. בצורה זו תהרגו וירוסים שעשויים להיות על הידיים שלכם.
  • החזיקו מלאי של תרופות, אוכל ומים: היו מוכנים למקרה שיש חשש לזיהום בקרב חברים, משפחה או בסביבת מגוריכם, במיוחד אם יש הנחיות מקומיות המגבילות על תנועה.

מה למדנו מסינגפור

הדרך שבה סינגפור התמודדה עם ההתפרצות של ווירוס הקורונה יכולה לשמש דוגמא למוכנות שצריך וההשפעות האפשריות על פעילויות יום יומיות. מאמצים וצעדי זהירות, עשויים להצליח. אלו כוללים הימנעות מהתקהלויות גדולות, הגבלת מפגשים ועבודה ביחד עם ניטור מהיר והערכה של כל חולה פוטנציאלי חדש או מגעים עם חולים. הסיפור של סינגפור נושא עמו גם מעט חדשות טובות. היו שני סוגי התפרצויות- אחד הקשור לתיירים מסין, השני ממקור לא ידוע. השני היה מוגבל בהתפשטותו ולא נצפו מקרים נוספים.

השורה התחתונה

הישארו קשובים לחדשות. אין ספק ש-COVID-19 הינו משהו שצריך להימנע ממנו ואנו מקווים שהסיכון לחשיפה יישאר נמוך בישראל. לרוע המזל, ייקח זמן עד שיפתחו חיסון. בנוסף ישנו מאמץ למחקרים מואצים עם תרופה אנטי-ויראלית חדשה בשם remdesivir.

השבועות הבאים יהוו מפתח להבין אם ימשיכו להופיע מקרים נוספים. החדשות הטובות הן שהמקרים החדשים בסין במגמת ירידה. בנוסף, מצפים שפעילות הווירוס תפחת כשמזג האוויר יתחמם. למשל, השפעת היא בעיה בחודשי החורף ופוחתת באופן ניכר בסוף האביב ובקיץ.  אם הווירוס החדש יתנהג כמו התבנית המוכרת, נצפה שבאפריל או מאי תהיה ירידה טבעית בזיהומים.

הישארו קשובים ומעודכנים.

מאמר מאת ד"ר Brian Durie , תרגום והתאמה לישראל: ד”ר נועה לביא

_________________________________________________________________

ד"ר Brian Durie הינו מייסד ויו"ר הארגון האמריקאי – IMF ,
חבר במועצה המייעצת של הארגון.
יו"ר קבוצת העבודה הבינלאומית למיאלומה.  

ד"ר נועה לביא – המטולוגית בכירה, מנהלת שירות מיאלומה במרכז הרפואי רמב"ם וחברת הקבוצה הישראלית למיאלומה.

אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ"ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.