סיקור כנס ה-EHA במילאנו 2025

בכנס האיגוד האירופאי להמטולוגיה (EHA – European Hematology Association), שנערך השנה בחודש יוני במילאנו, הוצגו מספר עבודות פורצות דרך במיאלומה. הכנס התקיים בדיוק בימי הלחימה הקשים עם איראן ולכן היה מאתגר להתרכז בכנס, בזמן שעקבנו בדאגה ובמתח אחר האזעקות ומטחי הטילים, אבל השתדלנו.

שמחה לשתף אתכם ב- 3 מחקרים שהרשימו במיוחד:

עדכון מעקב ארוך טווח של מחקר CARTITUDE-1 

מחקר CARTITUDE-1 הינו מחקר "פאזה ראשונה" שבדק טיפול בסילטסל, (הנקרא גם קארויקטי) המבוסס על טכנולוגיית .CAR-T – טיפול תאי מותאם אישית המיוצר על ידי הינדוס גנטי של תאים חיסוניים של המטופל (תאי T) שמכוון אותם להילחם במיאלומה. במחקר השתתפו 97 חולים עם מיאלומה מתקדמת ועמידה מאד לטיפול, אחרי כשלון של קווי טיפול מרובים – מספר חציוני של 6 קווי טיפול קודמים.
בחולים כה מתקדמים, עד לאחרונה אפשרויות הטיפול היו מוגבלות, עם שיעורי תגובה נמוכים ומשך תגובה שעמד על כ-5 חודשים בלבד.
במחקר CARTITUDE-1 החולים קיבלו טיפול חד-פעמי בסילטסל. התוצאות ארוכות הטווח, לאחר מעקב של 5 שנים (60 חודשים), מרשימות במיוחד: משך התגובה החציוני עמד על כ-3 שנים, כשליש מהמטופלים (33%) נותרו בחיים וללא התקדמות מיאלומה במשך 5 שנים לפחות, מבלי שנזקקו לטיפולים נוספים. תוחלת החיים החציונית של כלל החולים במחקר הייתה 5 שנים – שיפור גדול לעומת מה שהיה נהוג בעבר.

בנוסף, לא דווחו תופעות לוואי חמורות חדשות לאורך זמן, והטיפול נמצא בטוח יחסית. ממצאים אלו מצביעים על כך שטיפול זה עשוי להוות פריצת דרך אמיתית, עם פוטנציאל לריפוי חלק מהחולים במיאלומה נפוצה מתקדמת. מדובר בתקווה חדשה ומשמעותית עבור מטופלים ומשפחותיהם.

מחקר RedirecTT-1 – שילוב טלקטמאב + טקליסטמאב בחולים עם מיאלומה אקסטרה-מדולרית (EMD)

טלקטמאב(Talquetamab)  וטקליסטמאב (Teclistamab) הם שני נוגדנים ביספציפים, שהוכללו בסל התרופות בישראל בשנה האחרונה, ולכל אחד בפני עצמו ישנה יעילות מבטיחה בחולי מיאלומה, כולל חולים עם מחלה מתקדמת. אולם, בחולי מיאלומה עם מחלה אקסטרה-מדולרית (EMD – מחלה שיצאה מגבולות העצמות), קשה להשיג תוצאות טובות. גם עם כל אחד מהנוגדנים הביספצפיים, שיעורי התגובה עמדו על 40% ומשך התגובה היה קצר.

במחקר קליני שלבRedirecTT-1 – 2 , נבדק שילוב של שני הנוגדנים טלקטמאב וטקליסטמאב אצל 90 חולי מיאלומה נפוצה עמידה עם מחלה אקסטרה־מדולרית. הרעיון מאחורי שילוב שני הנוגדנים הוא שהכוונה נגד שני סמנים, בו זמנית, תקשה על התאים הסרטניים לחמוק מהטיפול.

ואכן התוצאות מעודדות מאד. שיעור התגובה הכולל היה גבוה במיוחד: 79%, כאשר 52% מהמטופלים הגיעו לתגובה מלאה. משך התגובה היה ממושך – לאחר 9 חודשים 75% מהמטופלים שמרו על תגובתם, ולאחר שנה 64% לא חוו התקדמות מחלה. משך תגובה חציוני עמד על כ-14 חודשים, עם הישרדות כוללת של 80% לאחר שנה.

השילוב בין שני הנוגדנים הביא לשיעורי תגובה גבוהים וממושכים יותר מאשר כל תרופה בנפרד, ואף מעבר ליעילות טיפולי CAR-T בחולים עם מחלה אקסטרה-מדולרית.

תופעות הלוואי של הטיפול כללו בעיקר ירידה בספירת תאי דם לבנים, שינויים בטעם, פריחה וזיהומים (בעיקר בחודשים הראשונים). רוב התופעות היו קלות עד בינוניות, אך נרשמו גם זיהומים חמורים במספר מטופלים, בדומה או מעט יותר מאשר בטיפולים בודדים, ולכן יש צורך במעקב רפואי צמוד.

לסיכום, השילוב של טלקטמאב וטקליסטמאב הביא לתוצאות חסרות תקדים בחולי מיאלומה עם מחלה אקסטרה-מדולרית שקשה לטפל בה, מה שמצביע על היעילות הגבוהה של המשלב.
המחקר הוצג במושב היוקרתי של הכנס, המוקדש לעבודות פורצות דרך – "Late breaking abstracts". למרכזים הישראלים שהשתתפו במחקר: איכילוב, הדסה ושיבא, היתה תרומה חשובה להצלחת המחקר.

מחקר פאזה ראשונה – נוגדן טריספציפי JNJ-5322 לטיפול במיאלומה

בשנים האחרונות, נוגדנים דו-ספציפיים (BsAbs) שיפרו את תוצאות הטיפול במיאלומה, אך עדיין קיימות מגבלות בשל שונות בין תאי הגידול והתפתחות עמידות לטיפול.
הנוגדנים הביספציפיים קושרים תא T (באמצעות קולטן CD3) לתא המיאלומה (למשל על ידי קישור ל-BCMA) וכתוצאה מכך תא ה-T תוקף את תא המיאלומה והורג אותו. אולם למרות היעילות המרשימה, לא כל החולים יגיבו לתרופות אלו, וגם אלו שמגיבים לטיפול עלולים לפתח עמידות לאורך זמן.

JNJ-5322 הוא נוגדן תלת-ספציפי חדשני, שתוכנן במיוחד כדי להתגבר על מגבלות אלו: הוא תוקף בו-זמנית שני חלבונים על תאי המיאלומה ( BCMAוGPRC5D-) ומפעיל תאי T של מערכת החיסון, במטרה להעצים את ההשפעה האנטי-סרטנית, להפחית סיכון של עמידות לטיפול ולצמצם תופעות לוואי מחוץ לגידול.

במחקר קליני ראשון בבני אדם, השתתפו 126 חולים במיאלומה נשנית/עמידה, כולם לאחר טיפולים קודמים רבים, כולל תרופות מתקדמות. התוצאות הראשוניות מרשימות: שיעור התגובה הכולל (ORR) במינון המומלץ עמד על 86%. בחולים שלא קיבלו בעבר טיפולים מכווני BCMA / GPRC5D – כל המטופלים הגיבו (100%), כאשר כ-70% מהם הגיעו לתגובה עמוקה במיוחד. זמן התגובה היה מהיר, כבר לאחר כחודש. בנוסף, תופעות הלוואי היו ברובן קלות עד בינוניות, כולל תסמונת שחרור ציטוקינים (CRS) קלה בלבד, תופעות עור וציפורניים, שינוי בטעמים, ירידה בספירות דם וזיהומים.

הטיפול ניתן אחת לחודש בהזרקה תת-עורית, ומיועד לשימוש אמבולטורי (ללא אשפוז). ממצאים אלו מצביעים על פוטנציאל לשינוי משמעותי בגישת הטיפול בחולי מיאלומה מתקדמת, עם יעילות גבוהה וללא צורך בהכנה אישית. בישראל נפתח לאחרונה מחקר עם הנוגדן הטריספציפי במספר מרכזים, בו משתתפים חולים בהישנות וחולים עם אבחנה חדשה של מיאלומה.

פרופ' יעל כהן היא מנהלת שירות מיאלומה במרכז הרפואי תל אביב – איכילוב ויו"ר הקבוצה הישראלית למאילומה.

אם כבר מיאלומה – עדיף לעבור את זה ביחד

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לאמ"ן,
להתחבר לקהילה תומכת
וליהנות מהטבות מגוונות.